GRATIS VERZENDING VOOR ALLE BESTELLINGEN

Valuta:

Eigenschappen van kurk

Kurkeik is de werelds enige soort van kurkeik, die zo’n dikke schors met een eenvormige structuur produceert, die uit zichzelf groeit door het afsterven van de bovenste weefsel. De schors van deze boom – in de alledaagse taal “de kurk” – is het necrotische kurk weefsel, die constant tijdens de levenscyclus van deze bomen door de voortdurend groeiende doorsnede van hun stammen en takken gevormd wordt. Deze weefsel, die onder een microscoop zichtbaar is, bestaat uit dode microcellen met het uiterlijk van een polyeder van veertien wanden, met intercellulaire ruimten die volledig gevuld met een gasvormige mengsel, die bijna identiek als de lucht in de omgeving van de boom is. In 1 cm3 van deze weefsel zijn er meer dan 40 miljoen dergelijke veertien wanden cellen. Hun chemische samenstelling omvat: suberine (45%), lignine (27%), cellulose en polysachariden (12%), looizuur (6%), was (5%) en andere stoffen (5%).

Lichtheid. De lucht, die in de microcellen van de kurk ingesloten is, is 90% van zijn volume en ong. 50% van zijn gewicht, wat zijn soortelijk gewicht tussen 190 en 250 kg/m3 maakt. Het is dus een materiaal, die vijfmaal lichter als water is, en omdat het geen water opneemt, is het vrijwel onzinkbaar.

Ondoordringbaarheid voor vloeistoffen en gassen. Deze kenmerk heeft het de toegenomen aanwezigheid van suberine te danken. Het gehalte in gewichtspercenten is ong. 39-45% van de totale gewicht van de kurk. Deze substantie geeft hydrofobe eigenschappen, structuur. Bovendien wordt het hierdoor versterkt en warmte-geïsoleerd.

Onverschilligheid en chemische weerstand. Kurk is chemisch onverschillig. Zijn structuur is niet alleen ondoordringbaarheid voor vloeistoffen en gassen, maar het komt ook tijdens contact met ze is geen chemische reacties en wordt niet vernietigd. Kurk behoudt ook de neutraliteit van de smaak en geur, en absorbeert ook geen andere geuren.

Weerstand tegen biologische corrosie. Deze corrosie wordt veroorzaakt door vochtigheid en omstandigheden die gunstig voor processen met verband tot verrotting zijn.De verhoogde weerstand tegen biologische corrosie is o.a.het gevolg van het aanwezigheid in zijn samenstelling van tannine en het gebrek van eiwitmateriaal, die gevoelig voor degradatieis.Het behoudt ook de weerstand tegen zwammen en schimmels. Zijn oppervlakken en structuren vormen geen voedingsbodem voor zwammen en schimmels, ze vormen ook geen gunstige omstandigheden voor hun nederzettingen.

Thermale isolatie eigenschappen. De thermische geleidbaarheid coëfficiënt van deze materiaal is 0,037-0,040 W/(mK). Naast deze voordeel is het waard om naar de zeer hoge warmtecapaciteit te kijken. Deze waarde heeft een grote invloed op de hoge thermische inertie van de kurk. In tegenstelling toto andere materialen behoudt het zijn isolerende eigenschappen in een zeer grote temperatuurwaaier. In dit verband, is het beter dan bijv. polystyreen, die onder de invloed van hoge temperaturen verdampt. Vanwege de zwakke thermische geleiding blijft de kurk aangenaam om aan te raken, het laat geen lucht door en absorbeert geen warmte van het lichaam. Dit materiaal heeft ook de eigenschappen om luchttemperatuur en zijn vochtigheid te stabiliseren.

Akoestische en trillingsdempende eigenschappen. Kurk kan van 30 tot 70% geluiden in het frequentiebereik van 400 tot 4000 Hz absorberen. De structuur van kurk en zijn flexibiliteit laten tegelijkertijd lucht- en slaggeluiden dempen en akoestische bruggen zones elimineren. Dankzij zijn specifieke structuur absorbeert kurk geluid en vibratie golfen (de overdracht geen trillingen, maar dempt ze).

Brandvertraging. Kurk behoudt zijn brandweerstand in de Euroklasse E. Dit detail is echter afhankelijk van vele factoren. Gewoonlijk zijn vanwege de hoge thermische inertie kurkborden vlambestendig.

Flexibiliteit en samendrukbaarheid. De celmembranen van kurk zijn zeer flexibel, waardoor het samendrukbaar en elastisch blijft en na de beëindiging van de druk keert het terug naar zijn vorige vorm. Wanneer de plug blootgesteld aan de werking van hoge krachten wordt, wordt het gas in zijn cellen samengeperst en de structuur vermindert zijn volume. Na de beëindiging van de druk keert de kurk terug naar zijn vorige vorm.

Antistatische eigenschappen. Het kurkoppervlak accumuleert geen elektrische ladingen, met andere woorden wordt de kurk niet geëlektrificeerd en daarom is er hier geen verschijnsel van het trekken en absorberen van stof. Kurk oppervlakken zijn dusgemakkelijk om schoon te houden. Voor mensen met allergieën en astma betekent het gebruik van kurk in de door hen gebruikte ruimten een beperking van het contact met allergenen.

Duurzaamheid. Kurk behoort tot de meest duurzame organische materialen. Het wordt eigenlijk niet ontworpen aan veroudering en ondanks de lopendejaren, zelfs zonder een gebruik van impregnatie processen op hem, verliest het zijn eigenschappen niet en sommige milieusconserveren het (bijv. zeewater).

Gemak van de verwerking. Kurk kan met eenvoudige snij- en afscheurgereedschappen verwerkt worden. Het hecht goed op oneffen oppervlakken omdat het zijn vorm aan het aanpast. Het heeft goede hechtingseigenschappen, waardoor het gemakkelijk aan verschillende oppervlakken geplakt kan worden.

De neutraliteit voor gezondheid. Dit materiaal is niet schadelijk voor de gezondheid. Het is niet toxisch bij aanraking met de huid of toevallige binnendringen naar het maagdarmkanaal. Het veroorzaakt geen allergieën. Het irriteert het oog bindvlies, nasale slijmvliezen en luchtwegenniet.

Eerbied voor het milieu. Kurk is een materiaal, die afkomstig van zelfgenererendebomen is, zo het gebruik ervan vernietigd het milieu niet.

De mechanische sterkte. Kurk producten hebben een hoge mechanische sterkte en het vermogen om de mechanische eigenschappen in het temperatuurbereik tussen -80 ° C en 140C ten behouden.
Veilige betalingen
Gratis verzending
Hoogste kwaliteit
Tevredenheidsgarantie